Robots - Mindennapi technológia

Mit jelent a robotika nulladik törvénye Asimovnál?

2018. május 12. - AF.DreamTeam

Aki hallott már Asimovról, az valószínűleg hallott a robotika három törvényéről is, amit ő alkotott meg. Ezek a törvények garantálják, hogy a robotok ne ártsanak az embernek, engedelmeskedjenek és ne tegyenek kárt magukban. (Utóbbi szintén fontos, hiszen egy robot nem olcsó jószág!)
Arról már kevesebben tudnak, hogy Asimov műveiben felbukkan egy nulladik törvény is, ami viszont jelentőségében megelőzi mindhármat!

0.) A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségben, vagy tétlenül tűrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.

1.) A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2.) A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3.) A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

robotika-nulladik-torveny.jpg

Hogyan jelenik meg Asimov műveiben?

R. Giskard Reventlov az első robot, akiben a nulladik törvény megfogalmazódik. Soha, senki nem programozta belé (ellentétben a másik hárommal), hanem magától alkotta meg, valószínűleg az ellentmondásos helyzetek feloldására. (Pl.: ha egy életveszélyes helyzetben nem tud mindenkit megmenteni, akkor kit mentsen meg?)

Forrás:https://www.scifimarket.hu/robotika-nulladik-torvenye-sfm4

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robots.blog.hu/api/trackback/id/tr1713913670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása