Robots - Mindennapi technológia

Az első robot, aki állampolgárságot kapott

2018. április 05. - AF.DreamTeam

A mai világban nagyon megosztó véleménnyel vannak a robotokról az emberek. Vannak akik félnek tőlük és vannak, akik úgy hiszik előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, hogy a robotok a mindennapi életünk részeivé váljanak majd. 

Az utóbbi vélemény mellett áll a Hanson Robotics vezérigazgatója, Dr. David Hanson. Ez érthető hiszen ő hozta létre Sophia robotot. Sophia robot szinte mindenre képes, többek között érzelmeket tud kifejezni arcmimikájával, algoritmus segítségével pedig felismeri az arcokat és így akár a szemkontaktust is tartja, megérti a beszédet, képes emlékezni a korábban megismert emberekre, tanul és napról napra okosabbá válik. Dr. Hanson célja, hogy a humanoid az emberhez hasonlóan tudatossá és kreatívvá váljon. 

 sophia-the-robot-crop-1516637654-1000x667.jpg

(kép forrása: https://www.stylist.co.uk/people/sophia-the-robot-meaning-life-secret-happiness-exclusive-interview-five-minute-philosopher/185248 )

A Futura Investment Initiative rendezvényen, Sophia Szaúd-Arábia polgára lett. Sokakat felháborította ez a hír, mivel több joggal ruházták fel a robotot, mint az országban lévő nőket. Míg a nőknek el kell takarniuk az arcukat és férfi kísérettel mehetnek több helyre, addig ezek az előírások a robotra nem vonatkoznak. 

Továbbá készítettek Sophiával a bemutatásakor egy interjút. Bizarr mondat hagyta el a száját, mikor Dr. Hanson megkérdezte tőle, hogy el akarja-e pusztítani az embereket, a robot elhamarkodott válasza az volt: "Oké, el fogom pusztítani az embereket". 

Ebben a videóban láthatják az interjú egyik részletét: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robots.blog.hu/api/trackback/id/tr9813811994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása