Robots - Mindennapi technológia

A háztartás korszakai- robotok uralma alá kerülhet a háztartás?

2018. április 08. - AF.DreamTeam

17087646_1ca180b038098ce0d8b6d9200393e848_wm.jpg

(kép forrása: https://index.hu/tech/2017/06/02/lg_korea_iot/) 

Az elmúlt száz évben szinte változatlan volt a hűtő, mosógép, sütő. Mindent arra használtak amire a neve utalt. Csak a technológiát fejlesztették, viszont az egyre rohamosabban nő és lehetetlen elképzelni, hogy miket tudnak kihozni az egyszerű háztartási gépeinkből.

Három fázist különböztetünk meg: 

  1. A hagyományos háztartási gépek kora: ebben élünk most, mindenkinek alap konyhai felszereltségét teszi ki a hűtő, sütő stb. - és ezek általában arra képesek amire a nevük utal.
  2.  IoT-készülékek kora: mostanában lépünk át ebbe a fázisba, itt az alkalmazásokkal irányítani lehet a háztartási készülékeket.
  3. Mindent a gépek irányítanak: úgy lehet elképzelni, hogy lesz egy központ, ahonnan irányítjuk a gépeket, és azokról az összes létező információt megkapjuk, kezdve attól, hogy hány darab alma van a hűtő polcán (ez vásárláskor jól jöhet nagyon), vagy sütőnk legyen előmelegítve 200 fokra mikor hazaérünk. 

Pozitív oldala, hogy könnyebbé válnak a mindennapjaink, viszont a negatív oldalát nézve ellustulhat a társadalom.

Érdekes, hogy az LG már kifejlesztett egy olyan hűtőgépet, amiben van egy kis kamera, amin keresztül, ha a boltban vagyunk és elfelejtettük mi is van otthon és mi nincs, mit kell még beszerezni, könnyedén meg tudjuk nézni. Valamint az ajtaját, ha megkopogtatjuk kétszer átlátszó lesz, ezáltal benézhetünk hűtőnkbe ezzel spórolhatunk a villanyszámlán és az energiával.

Véleményem szerint a Baby-Boom és az X generációval nehezebb lesz megkedveltetni ezeket az "új kütyüket", hiszen a nyomógombos telefon után az érintőképernyős okos telefonok is hatalmas mérföldkő volt számukra (természetesen vannak kivételek). Az Y generáció már beleszületett ebbe a technológiai világba és könnyedén tudják majd használni és élvezni a vele járó könnyebbségeket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://robots.blog.hu/api/trackback/id/tr6613812614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása