Mit jelent a robotika nulladik törvénye Asimovnál?

2018. május 12. - AF.DreamTeam

Aki hallott már Asimovról, az valószínűleg hallott a robotika három törvényéről is, amit ő alkotott meg. Ezek a törvények garantálják, hogy a robotok ne ártsanak az embernek, engedelmeskedjenek és ne tegyenek kárt magukban. (Utóbbi szintén fontos, hiszen egy robot nem olcsó jószág!)
Arról már kevesebben tudnak, hogy Asimov műveiben felbukkan egy nulladik törvény is, ami viszont jelentőségében megelőzi mindhármat!

0.) A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségben, vagy tétlenül tűrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.

1.) A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2.) A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3.) A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

robotika-nulladik-torveny.jpg

Hogyan jelenik meg Asimov műveiben?

R. Giskard Reventlov az első robot, akiben a nulladik törvény megfogalmazódik. Soha, senki nem programozta belé (ellentétben a másik hárommal), hanem magától alkotta meg, valószínűleg az ellentmondásos helyzetek feloldására. (Pl.: ha egy életveszélyes helyzetben nem tud mindenkit megmenteni, akkor kit mentsen meg?)

Forrás:https://www.scifimarket.hu/robotika-nulladik-torvenye-sfm4

 

Szerelem férfi és robot között

Egy nagyon érdekes filmet mutatunk most nektek, amiben egy férfi és egy robot közötti szerelemről van szó.

A mesterséges intelligencia térnyerése nagyon is aktuális, ennek egyik legérdekesebb kérdése pedig, hogy kialakulhat-e romantikus érzelem gép és ember között. A hollywoodi alkotásokból a válasz egyértelmű, bár hozzá kell tenni, hogy egy ilyen kapcsolat legtöbbször a valós személy vágyainak kivetítéséről szól.

A film főszereplője a 24 éves Caleb (Domhnall Gleeson), aki programozóként a világ egyik legismertebb cégénél dolgozik. Egészen ügyes, még egy versenyt is megnyer, aminek díja, hogy egy hetet tölthet el a hegyekben egy luxusnyaralóban, ami a cég vezérigazgatójáé, Nathané. Csakhogy a pihenés elmarad, kiderül ugyanis, hogy a helyen egy különleges kutatóközpont működik, ahol a cég vezetője mesterséges intelligencia létrehozásával kísérletezik. Így ismeri meg Caleb a gyönyörű robotlányt, aki iránt vonzalmat kezd érezni. Kezdetben a férfi azt hiszi, a robot azért flörtöl vele, mert bele van programozva, ám hamarosan kiderül, hogy saját tudattal is rendelkezik, Calebet pedig valami egészen másfajta segítségre szeretné felkérni. Mélyen elgondolkodtató film egy olyan jövőről, ami talán már nincs is elérhetetlen távolságban.

(Forrás: https://noklapja.nlcafe.hu/noklapja/2017/06/13/szerelem-ferfi-es-robot-kozott-a-mozivasznon/ )

Fabio robot, akit kirúgtak egy hét után munkahelyéről

Igen, szerintem is furcsa, hogy egy robotnak rendes munkahelye van és olyan feladatokat végez el, amit a hús vér ember. A robotot egy hét után rúgták ki, mivel míg Fabio 50 perc alatt mindössze két embernek tudott érdemben segíteni, addig az emberi alkalmazottak ugyanennyi idő alatt 12 vásárlót szolgáltak ki. Fabiot eredetileg azért készítették, hogy kiderüljön, mennyire képes együtt dolgozni ember és gép. Feladata az lett volna, hogy segítse az embereket a vásárlásban, miközben szórakoztatja őket, de sajnos ezt nem mindenki értékelte.Az emberek másik nagy gondja az volt, hogy idegesítette őket, hogy Fabio nem képes válaszolni alap kérdésekre. Amikor megkérdezték tőle, hogy hol van a sör, Fabio csak annyit reagált, hogy ott van a többi alkohol mellett, ami nem bizonyult túl nagy segítségnek. 

 (Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/egy-het-utan-kirugtak-az-allasabol-a-robotot/z22n7hh )

Művégtag egy okos telefon árából? Tinédzser tervezte?

Akár orvosi forradalom is lehet az a robotkar, amit Easton LaChappelle feltaláló készített. A művégtag alkatrészeit 3D-s nyomtató segítségével nyomtatta ki. A gép irányítása pár perc alatt elsajátítható, tehát nagyon egyszerű. Előnyei közé tartozik az is, hogy nagyjából egy okos telefon árából elkészíthető (kb. 112 ezer forint). Úgy működik, mint egy izomszenzor, ami az agyhullámait 10 csatornán keresztül érzékeli. 

"Olyan ereje van a robotkarnak, hogy az már szinte veszélyes" - mondta LaChappelle, akinek egy művégtaggal rendelkező kislány adta az ihletet a készülék megtervezéséhez. Amikor megtudta, hogy a szóban forgó gyerek művégtagja 80 ezer dollárba kerül (átszámítva 22,5 millió forint), úgy érezte, muszáj tennie valamit. És tett is.

20150602obama-robotkar.jpg

(Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20150602-robotkar-protezis-aggyal-iranyit-agyhullam-tinedzser-csodagyerek.html) 

 

Oké, hogy a robotokról szól a blogunk, de mik is azok?

A robot, mint fogalom nem más, mint egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Lehet közvetlen emberi irányítás alatt, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógép felügyeletére bízva.

Általában olyan munkákat végeztetnek a robotokkal, ami az emberek számára túl nehéz vagy életveszélyes (például nukleáris hulladék megsemmisítése). A robotok sokkal precízebbek, ezért az orvostudományban is előszeretettel használják. Hadi célra is felhasználják (az ilyen robotok feladata a felderítés). 

A robotika három alaptörvénye:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és a második törvény előírásaiba.

300px-honda_asimo.jpg

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Robot)

Mik azok a chatbotok?

Mint a neve is utal rá, chatelni, azaz beszélgetni lehet velük. 

Az InnoMax Business kategóriában idén a legjobbnak a Grape Solutions Zrt. pályázata bizonyult. A cég fejlesztése a nemzetközi technológiai trendek, innovációk sorába jól illeszkedik, hiszen mesterséges intelligenciát alkalmazó chatbot-alkalmazással neveztek a pályázatra. Céljuk, hogy digitális asszisztens segítségével tegyék hatékonyabbá és gyorsabbá az orvos-beteg kommunikációban az adatok és egészségügyi panaszok felvételét.

"A HealthBot fejlesztésünk lényege, hogy robotprogram teszi fel a pácienseknek a kezdeti diagnosztikai kérdéseket. A válaszokat a chatbot a mesterséges intelligencia segítségével értelmezi, és ennek megfelelően tesz fel további rutinkérdéseket, amelyeket egy orvos is megkérdezne. Amikor a HealthBot eljut a beszélgetésben egy olyan pontra, aminél már diagnózis adható, akkor automatikusan jelez a kiválasztott orvosnak, akinek természetesen a chat során összegyűjtött információkat is elküldi – vázolta röviden a program működését Fekete Csaba Csongor, a Grape Solutions Zrt. vezérigazgatója."

business_innomax_dij.jpg

Az Uzsoki Kórház főigazgatójával már együttműködnek

A fejlesztési projektet szakmai oldalról Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója is támogatja, hogy ez ne csak egy innovatív technológia maradjon, hanem orvosi szempontból is megfeleljen a követelményeknek. Abban, hogy az ügyfél-, illetve betegoldalról hogyan működjön a folyamat, a Magyar Hospice Alapítványnak is segítő Mázsi Boglárka Réka többszörös dizájnerdíjjal rendelkező szakember segíti a cég munkáját.

Forrás: https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/06/01/robotok-az-egeszsegugyben-chatbotok-faggathatjak-a-jovo-betegeit/

 

Sztárok lettek

Sztárok lettek a robotok ismét-nem meglepő módon- a Lasvegas-i CES-en (Consumer Electronics Show).

A kedvencünk az expon: 

Az új Aibo robotkutya. A gép kedvenc első változata 1999-ben jelent meg, majd 2006-ban kivezették a piacról. A japán cég egy fejlettebb változatot dob ki belőle januárban, ami már mesterséges intelligenciát is kap.

000_wa074-1024x724.jpg

(Forrás:AFP) 

A humanoid cukiságok közt ott volt még a Mayfield Robotics Kuri nevű otthoni robotja. A félméteres házi szerkentyű tud táncolni, zenét lejátszani, és úgy reagál a simogatásra, mint egy macska vagy kutya, kameráinak köszönhetően videót is képes rögzíteni. Lézerek segítségével tájékozódik és közlekedik a lakásban. Márciusban jelenik meg 799 dolláros áron (kb. 200 ezer forint).

000_jo58y-1024x768.jpg

(Forrás:AFP)

Az egyik legaktívabb szórakozást minden bizonnyal az Omron Forpheus nevű modellje nyújtotta, ami pingpong-meccseket vívott az emberekkel. A robot képes reagálni az emberi testbeszédre, felmérni partnere képességeit, majd tanácsokat oszt játékával kapcsolatban.

000_w90mz-1024x682.jpg

(Forrás:AFP)

Az egyik legkedvesebb külsejű szerkezet minden bizonnyal a Ling Technology Luka nevű robotmadárkája, amit gyerekeknek szánnak, ára 150 dollár (kb. 38 ezer forint).  Segít nekik megtanulni olvasni és történeteket mesél.

063_903998388-1024x683.jpg

(Forrás: AFP)

Forrás: https://24.hu/tech/2018/01/14/elleptek-a-robotok-las-vegast/

100 millió dollárba került a robotóriás

Ezt a hatalmas monstrumot 100 millió dollárból fejlesztették ki, bár lennének rá vevők, de ez még nem eladó. (Azért gondoljunk csak bele, mennyire menő lehet egy ilyen hiper-szuper gépezetből kilépni egy esten, mint egy Lamborghiniből vagy egy Maseratiből. Nem mindenki teheti meg az biztos.)

20180305robot-gif1.gif

(forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20180305-hankook-method-2-robot.html) 

A lényeg, hogy a vezetőfülkébe beszíjazott ember tudja irányítani a robot minden mozdulatát, egyfajta kiterjesztett testként. Hasonló irányítású robotokat lehet látni az Avatarban, vagy a Tűzgyűrűben.

A Method-2 névre hallgató robotóriás külalakja nem véletlenül hasonlít a filmekben megszokott formulához, ugyanis a hollywoodi szakemberek is hozzásegítették ehhez.

A cég, aki készítette több felhívást is kapott katonai hadseregektől, hogy készítsenek neki ilyen robotot és a Method-3 is készülőben van már.

 

 


Unatkozol? Mi összeszedtük neked a legjobb 5 robotos filmet, amit mindenkinek látnia kell !

5. WALLE (2008)

Már többszáz éve, hogy a lakhatatlan Földet elhagyták az emberek, az egész bolygón egy kis robot tevékenykedik csupán, akit valaki bekapcsolava felejtett. WALL-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class, azaz Watt Lánctalpas Limlom- és Hulladékkezelő Robot az E sorozatból) magányosan gyűjtögeti a szemetet már réges régen, amikor véletlen találkozik a "csinos" Extraterresztriális Vegetáció Analizálóval, EVA-val. EVA ráébred, hogy a szemétszedés közben WALL-E ráakadt a Föld jövőjének kulcsára, így a támaszpontnak veszi az irányt, hogy jelentse a kulcsfontosságú információt. WALL-E a robot után ered, új célt adva ezzel életének.

 

4. Szárnyas fejvadász (1992)

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot alkotójukkal. A replikánsok, az emberi kinézetű robotok eközben megpróbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak érzelmeik, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint bárki másnak. 
Ridley Scott kultikus alkotása a legnagyobb kérdésekre keresi a választ: Mi az élet értelme, és egyáltalán, mit jelent embernek lenni? 

 

3. A bolygó neve: Halál (1986)

Ripley hadnagy 57 év után kel fel a hibernálásból. Hazatérve tudja meg, hogy az eltelt idő alatt egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol korábban megtámadták őket. Amikor elvesztik a kapcsolatot a telepesekkel, Ripley-é és csapatáé a feladat, hogy leszámoljanak az idegenekkel.

 

2. Metropolis (1927)

Fritz Lang híres némafilmjében, a Metropolisban csupán a társadalom gazdag, felsőrétege élvezheti a technikai fejlődést, és csak ők élhetnek a nap fénye alatt. A város alsó szintjén a szegényebb rétegek sosem láthatják a napfényt, mesterségesen megvilágított helyeken dolgoznak. A két szintet csak egy lift köti össze, de a lakók soha nem találkoznak egymással. Egy napon azonban egy gyerekcsapat látogatja meg a fenti szintet, Mariával, a fiatal tanítónővel az élen. Ericet, a gazdag Masterman fiát elbűvöli a lány szépsége, és utána megy az alsó városba.

 

1. TERMINÁTOR: A HALÁLOSZTÓ (1984)

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet, már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és megfordították a háború menetét. A Skynet ezért visszaküld a múltba egy Terminátort (Arnold Schwarzenegger), aki azt a feladatot kapja, hogy ölje meg a lázadók vezérének anyját, Sarah Connort (Linda Hamilton), mielőtt még életet adna fiának. Eközben a lázadók is visszaküldik saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn ), hogy megvédje a nőt.

(forrás: https://www.mafab.hu/article/minden-idok-legjobb-robotos-filmjei-03)